​Vedligeholdelse af smykker

Smykker og ure kræver, lige som så meget andet, vedligeholdelse ved brug. 

Nogle ting kan du gøre selv, men andre opgaver bør løses af fagpersonale. Vi har samlet nogle af vores bedste råd her:

 • Tag altid dine smykker af når du sover, dyrker sport eller når du er i bad/svømmehal, så du undgår unødigt slid på dine smykker.
  ​​
 • Vil du undgå at dine sølvsmykker løber an og oxydere skal du opbevarer dem i en lufttæt pose (f.eks. lynlåsposer som du kender fra bl.a. lufthavnen) Det er vigtigt at dine smykker ikke er fugtige når de ligges i posen.
 • Vil du selv rense og pudse dine smykker, skal du starte med at vaske dem med almindeligt vand og sæbe, brug evt. en tandbørste til at skrubbe med. Herefter skal smykket dyppes i sølvrens, for at fjerne den anløbne overflade. (Du må ikke dyppe smykker med emalje, rav, tyrkis, perler, opaler eller andre bløde smykkesten i sølvrens. Andre sten som diamanter, zikonia, ametyst, rubin, akvamarin o.l. må gerne komme i sølvrens.) Du slutter processen af med at gnubbe smykket med en pudseklud til smykker. Har du ikke mod på den proces, så gå ind til din lokale guldsmed og få ordnet dine smykker, så de tager sig bedst muligt ud.
  ​​
 • Perlekæder tåler ikke creme, parfume og hårspray. Husk derfor, at perlekæden altid er det sidste du tager på inden du går ud af døren. Hvis du bruger din perlekæde daglig eller næste dagligt, bør den trækkes om ca. 1 gang om året. En god tommelfingerregel, når der er luft mellem perlerne på snoren, så er det tid til at få trukket perlekæden om.
  ​​
 • Smykker med sten, bør efterses ca. 1 gang om året, så evt. slitage kan opdages og udbedres inden du taber en sten. Find evt. en årlig begivenhed (f.eks. din fødselsdag) så du husker at lade din guldsmed gå dine smykker efter.
  ​​
 • Alle hvidguldsmykker er overfladebehandlet (rhodineret) fra ny af. Dette gøres for at hvidguldssmykkerne har en pænere overflade med mere glans. Denne overflade bliver slidt af ved brug. Hvidguldsmykker der bruges dagligt, bør pudses og rhodineres ca. 1 gang om året.
  ​​
 • For alle sølv smykker med overfladebehandling, som f.eks. forgyldning, oxydering, rhodinering eller sort rhodinering, gælder det at overfladen bliver slidt. Overfladebehandlingen vil blive slidt af før eller siden, og det er meget forskelligt fra person til person hvor hurtigt det går. Undgå at have smykkerne på når du sover, sveder eller er i vand, da dette slider ekstra på overfalden.
 • Smykker med emalje (f.eks. Margueritter) skal bæres med forsigtighed. Emalje er knust glas, der bliver varmet op så det smeltet. Hvis du er uheldig at få stødt emaljen, kan emaljen tage skade eller knække helt af. Det er meget omstændigt og dermed også dyrt at reparere på emalje smykker.
  ​​
 • Ure med læderrem, der sidder på din arm dagen lang bliver udsat for både vand og sved, hvilket er hårdt for læderremmen. En læderrem har typisk en levetid på ca. 1 år.
  ​​
 • Hvis du vil skåne batteriet på dit kan du trække kronen ud på uret når du ikke går med det, derved holder batteriet længere. Husk blot at uret ikke er vandtæt når kronen er ude.
  ​​
 • Vandtætte ure (10 ATM eller mere) er vandtætte når du køber uret. Hvis du fortsat ønsker at uret skal være vandtæt, kræver det vedligeholdelse. Der sidder flere pakninger i uret der fra tid til anden skal smøres eller udskiftes. Hver gang uret har været åbent, f.eks. ved batteriskift skal uret trykprøves, hvis du vil være sikker på at uret fortsat er vandtæt.​

God og personlig
​betjening

Alsidigt
​sortiment

Speciallavede smykker
​efter dine ønsker

Guldsmedens værksted

v/ Tasja Vium Bruun

​Torvet 2, st th, 4930 Maribo

Telefon: 29 89 70 39

E-mail: info@guldsmedensvaerksted.dk

CVR: 28577702